15.02.2015

Przepis pachnacy wiosna, czyli bardzo proste ciasteczka owsiane


Składniki (na ok. 20 ciasteczek):
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- kostka masła
- 2 łyżki miodu
- garść rodzynek
- garść słonecznika łuskanego
- dwa roztrzepane jajka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 5 łyżek mąki pszennej
- gorzka czekolada min. 70%

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na małym ogniu w niewielkim rondelku , dodać miód lub cukier, odczekać, aż się sklaruje. Wrzucić płatki owsiane, rodzynki, ziarna słonecznika, przyprawić szczyptą cynamonu. Owsiankową masę pozostawić do wystygnięcia (jeżeli naprawdę nie możecie doczekać się cudownego zapachu upieczonych łakoci, można postawić ją na zewnętrznym parapecie, mieszając co jakiś czas) Dodać jajka i mąkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, dużą łyżką nakładać masę( ja zrobiłam ciasteczka różnych rozmiarów- większe i całkiem malutkie, żeby mieć potem mniejsze wyrzuty sumienia przy podjadaniu...Olka, ty perfidna oszustko). Na każde ciasteczko położyć niewielki kawałek gorzkiej czekolady. Piec przez około
 25 minut. Zapach w kuchni podpowie Wam, kiedy będą gotowe.

Chrupiące, aromatyczne i pożywne - czego chcieć od ciasteczek więcej? Smacznego :)




....a starannie opakowane mogą posłużyć za uroczy prezent prosto z serca!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz