7.08.2014

Ale pyszne! - ekspresowa pasta z awokado

Słyszeliście kiedyś historię o kubańskich pomarańczach? Zakładam, że rodzice uraczyli Was już opowieścią o owocach w PRL-u, a raczej ich braku. Tata mówił mi, że pomarańcze dostępne były jedynie w święta, sprowadzane z Kuby. Były niezjadliwe - podsumował.
Trudno komuś urodzonemu po 89' zrozumieć takie absurdy. Tym bardziej, że ja bez owoców nie wyobrażam sobie życia.
Ale gdy już poznaliśmy smak pomarańczy, bananów i mango - przyszedł czas na nową rewolucje. Arbuzy, melony czy awokado, o którym dziś mowa, są już stałym elementem naszych posiłków. Łączymy melona z szynką parmeńską a arbuza nawet z serami. Awokado jest ciekawym owocem - jemy go na słodko lub na słono - jak w dzisiejszym przepisie.
Nawet nie wiecie ile zdrowia zajadacie w tej paście. Awokado to bardzo kaloryczny owoc, ale bogaty w najlepsze tłuszcze. Obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi. Jest smaczne i sycące, jak twierdzą supermodelki. Stąd awokado stało się rarytasem wśród kobiet pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
Pastę z awokado zrobicie w 5 minut przy minimalnej ilości składników.

Skład:
(przepis na 2 porcje):
  • 1 duże (dojrzałe) awokado
  • 2 ząbki czosnku                 
  • sól
  • pieprz
  • śmietana (opcjonalnie) 


Awokado kroimy na pół i pozbywamy się pestki. Następnie oddzielamy owoc od skórki za pomocą łyżeczki. Aby się to udało, awokado musi być dojrzałe - twardsze musi odleżeć dzień, dwa.
Awokado ubijamy widelcem na tzw. papkę.

Obieramy czosnek ze skórki i przy użyciu wyciskarki, przyprawiamy pastę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i voilà! 

Jeśli pasta jest zbyt ostra, możemy dodać do niej łyżkę śmietany, która złagodzi jej smak.
Podajemy ze świeżym pieczywem i lampką wina!



bon appétit!